Objavio/la: Boris Masnec, Software Studio, 4.11.2013.

OTIŠLO SVIH 510 MILIJUNA Mrsić više ne može poticati zapošljavanje jer je novac potrošen

Vlada u proračunu za ovu godinu više nema novca za provođenje aktivnih mjera zapošljavanja, što će se sigurno odraziti na brojku nezaposlenih koja je nakon završetka turističke sezone opet u porastu i, prema brojačaniku Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, jučer je iznosila 344.438.

Ogroman interes

- Zaključno s danom 5. studenoga 2013. godine sredstva za provedbu mjera aktivne politike zapošljavanja za 2013. su ugovorena. Aktivnosti ugovaranja i financiranja mjera za zahtjeve zaprimljene nakon 5. studenoga 2013. godine, osim mjere Stalni sezonac, izvršit će se u sljedećoj proračunskoj godini - potvrdili su u Ministarstvu rada, dodavši kako se “nadaju razumijevanju korisnika”.

Unatoč velikom broju nezaposlenih, pogotovo mladih osoba, po čemu smo na trećem mjestu u EU, Ministarstvo je, doznajemo, ostalo iznenađeno ogromnim interesom za korištenjem mjera zapošljavnja pa su tako sva sredstva iz proračuna već potrošena.

- Mjerama aktivne politike zapošljavanja u 2013. obuhvaćeno je 46.838 osoba, što je do sada najveći obuhvat od kada se mjere provode, te s najviše do sada osiguranih sredstava iz državnog proračuna u iznosu 510,637.767 kuna - ističu u Ministarstvu. Za 2011. poticaji su iznosili 250 milijuna kuna, iduće godine bili su 360 milijuna kuna, a ove godine dosegli su 510 milijuna kuna. U Ministarstvu se posebno hvale brojkom od 16.565 korisnika mjere “Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa”, popularno zvane “rad za 1600 kuna”, koja podrazumijeva da nakon godinu dana stažiranja poslodavac osobu zaposli za stalno.

Vatrogasna mjera

Do danas je 4876 osoba završilo godinu stažiranja, od čega ih se 61 posto zaposlio.

- Idemo dalje s time. Istina, to je vatrogasna mjera u ovo krizno vrijeme, ali bez godinu dana radnog iskustva ti ljudi ne bi mogli konkurirati na tržištu rada. Prvo je mjera bila ograničena na mlade do 29 godine, ali sada je mogu korisiti svi, neovisno o dobi - tvrdi Mrsić. Na pitanje hoće li proračun za 2014. moći podnijeti sve veći interes nezaposlenih, u Ministarstvu kažu da “sredstva moraju naći”.

S obzirom na to da smo sada članica EU, u Vladi računaju da će pritisak na sve tanji proračun ublažiti Europski socijalni fond, od kojega očekuju 60 milijuna eura za provedbu mjera zapošljavanja.

Izvor: Večernji list                         

Pričekajte molim
Pričekajte molim...