Objavio/la: Boris Masnec, Software Studio, 22.10.2013.

Linić: Došli smo pred zid. Moguće je sve, pa i dalje podizanje PDV-a i novi rezovi!

Hrvatska sigurno ulazi u Proceduru prekomjernog deficita (EDP), ocijenio je ministar financija Slavko Linić nakon što su DZS i Eurostat objavili pravo stanje hrvatskih javnih financija.

Linić je upozorio da je hrvatsko društvo nespremno za reforme, ali ističe da sada više nema odlaganja. Stanje je opasno.

"Davno smo došli pred zid, samo se još borimo da to shvatimo. Pred nama je niz nimalo laganih trenutaka", poručio je Linić.

Vlada je nedavno utvrdila paket mjera za smanjivanje proračunskog deficita i namjerava ih provesti. No, već je sada izgledno da će Banski dvori morati pribjeći i drugim mjerama. Koje su to mjere, Linić danas nije htio otkriti, no rekao je da će o njima razgovarati s Europskom komisijom.

"Sve su opcije otvorene", odgovorio je kada su ga novinari pitali hoće li se ići i na povećanje opće stope PDV-a.

Naime, Linić upozorava kako se na rashodnoj strani još uvijek ponegdje moze rezati, ali ističe kako i to ima svoje granice. U takvoj situaciji, poručio je, bit će neophodno dirati i u prihodnu stranu proračuna. Alternativa tome je gospodarski rast od tri posto na godinu, što nije realno očekivati.

Linić nije bio puno eksplicitniji ni kada su ga novinari pitali hoće li mu novonastala situacija olakšati razgovore s glavnim koalicijskim partnerom, HNS-om, oko uvođenja poreza na nekretnine. HNS je, podsjetimo, blokirao uvođenje tog poreza. No, Linić kaže da HNS nije protiv poreza na nekretnine jer je svjestan da sadašnji način financiranja lokalne samouprave nije održiv, već da je tu posrijedi samo pitanje tajminga.

"To je nešto što HNS ne osporava, samo kaže da nije vrijeme", istakao je Linić.

Za pravu eksploziju proračunskog manjka i javnog duga u proteklih nekoliko godina Linić je optuzio bivše Vlade, za koje je kazao da nisu provodile reforme i da nisu plaćale dugove.

Vlada Zorana Milanovića, istakao je, provodi reforme i plaća svoje obveze. Ukazao je na reforme u brodogradnji, željeznicama i zdravstvu.

Linić bankarima: Neka si nađu stranku koja će ih podržati!

Ministarstvo financija ostaje pri svom prijeflogu Zakona o potrošačkom kreditiranju, poručio je Linić.

"Postoji parlament, u njemu će biti glasovanje. Neka si nađu stranku koja će ih podržati. Neću mijenjati prijedlog zakona", odvratio je Linić kada su ga novinari pitali da prokomentira zahtjeve bankara.

Izvor: Jutarnji list                 

Pričekajte molim
Pričekajte molim...