Objavio/la: Boris Masnec, Software Studio, 21.10.2013.

Počinje utrka za bespovratnih 120 mil. kuna

Ministarstvo gospodarstva za ulaganja u opremu daje se najviše 3 milijuna kuna po programu, uvjeti malo izmijenjeni.

Industrijski proizvođači u idućih petnaest dana, do 5. studenoga, imaju rok za nominiranje projekata za dobivanje bespovratnih potpora države.

Riječ je o ponavljanju Operativnog programa za prerađivačku industriju Ministarstva gospodarstva, koji je ljetos poništen, no kriteriji programa ponešto su izmijenjeni. Tako je drukčije i samo ime programa, koji se sada zove Program regionalnih potpora za ulaganja u opremu. Ukupan iznos potpora koje će se dodijeliti programom ostaje, pak, 120 milijuna kuna, a kandidirat se mogu svi poduzetnici koji su osnovani prije 1. siječnja 2012. te koji su potkraj ožujka ili lipnja imali najmanje 20 zaposlenih.

Što se djelatnosti tiče, izuzeti su samo poduzetnici u industriji čelika, brodogradnje te u proizvodnji primarnih poljoprivrednih proizvoda i sintetičkih vlakana. Iz utrke će biti isključeni i poduzetnici u teškoćama, u predstečajnoj nagodbi, kao i dužnici radnicima i državi. Što se samih projekata tiče, novac će se dodjeljivati za materijalna ulaganja u osnivanje nove djelatnosti, širenje i razvoj proizvodnje te novih proizvoda veće dodane vrijednosti.

Pojedinačno, maksilamalan iznos potpore koji projekt može dobiti je tri milijuna kuna, a novac će se dodjeljivati za projekte čija će realizacija početi tek nakon odobrenja s rokom završeka najkasnije do kraja lipnja 2015. godine.Pri ocjenjivanju vrednovat će se projektni pokazatelji, odnosno povećanje broja zaposlenih i EBITDA marže poduzeća u idućih pet godina, bruto dodana vrijednost po zaposlenom nakon projekta te doprinos većoj energetskoj učinkovitosti. Bodovat će se i pokazatelji rizičnosti te poslovne sposobnosti ulagača jer se nastoji pomoći "zdravim" tvrtkama.  

Natječaj i dokumentacija na: http://www.mingo.hr/default.aspx?id=12

Izvor: www.poslovni.hr               

Pričekajte molim
Pričekajte molim...