Objavio/la: Boris Masnec, Software Studio, 17.10.2013.

MRSIĆ OBJAVIO RAT SIVOJ EKONOMIJI

Od 1. siječnja 2014. poslodavci u Hrvatskoj morat će u roku 24 sata prijaviti novog radnika na zavode za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na sastanku ministara rada iz Europske unije i regije održanom danas u Zagrebu.

Procjene govore da su siva ekonomija i rad na crno, u uvjetima gospodarske krize, dosegnuli u Hrvatskoj 33-postotni udjel u općoj zaposlenosti, u čemu bitno ne odstupamo od prosjeka europskih tranzicijskih zemalja, ustvrdio je Mrsić upozorivši na posljedično smanjivanje konkurentnosti gospodarstva te potrebu uvođenja novih mjera u borbi protiv nezakonitog rada.

S tim u vezi, kaže, proširit će se kontrola i ovlasti inspekcije rada, priprema se novi sustav praćenja materijalnih prava radnika kao i zakon o povremenim poslovima.

"Prijavljivanje radnika bit će vrlo jednostavno - i moći će se obaviti u pošti, Fini, putem interneta ili faksa. S druge strane, inspektori rada imat će izravan pristup bazi podataka", rekao je Mrsić te dodao da je u pripremi i jedinstveni obrazac s podacima o svim primanjima, koji će omogućiti kontrolu uplaćivanja doprinosa.

Sastanak "Neprijavljeni rad - razmjena iskustava u sprječavanju rada na crno i preporuke za prekograničnu suradnju u sprječavanju rada na crno" okupio je danas izaslanstva iz četrnaest zemalja Europske unije i regije, koji su iznijeli iskustva svojih zemalja u borbi s neprijavljenim radom.

Na skupu su razmatrane mogućnosti suradnje ministarstava i inspektorata rada, te sprječavanje poslodavaca da kod uzimanja novih radnika zaobilaze zavod za zapošljavanje.

S obzirom na sadašnju otvorenost hrvatskog tržišta rada, Mrsić je kao posebno izdvojio suradnju sa zemljama regije, odakle nam, kaže, zasad većinom dolaze radnici na crno. Upozorio je i da neprijavljeni rad u konačnici odvodi radnike u siromaštvo bez mirovine, te istaknuo kompleksnost cijeloga problema koji u cijelosti nije riješila niti jedna europska zemlja.

Povjerenik Europske unije za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključivanje Laszlo Andor pozvao je na poduzimanje koordiniranih mjera, za što su predviđeni i financijski instrumenti Europske unije.

"Treba promatrati cjelokupnu sliku tržišta rada, jer, zbog krize, nije smanjen samo broj poslova, već i sigurnost i prava zaposlenika", rekao je Andor te istaknuo važnost informiranja radnika o pravima te uspostavu pojačane inspekcije u suzbijanju beskrupuloznog ponašanja nekih poslodavaca.

Izvor: Jutarnji list               

Pričekajte molim
Pričekajte molim...